Gallery
03.09.19 > 20.10.19
Le roman des Goscinny
Catel, Uitgeverij Grasset
- Catel © Daniel Fouss/Stripmuseum
- Le roman des Goscinny © Daniel Fouss/Stripmuseum
- Le roman des Goscinny © Daniel Fouss/Stripmuseum
- Le roman des Goscinny © Daniel Fouss/Stripmuseum
- Le roman des Goscinny © Daniel Fouss/Stripmuseum
- Le roman des Goscinny © Daniel Fouss/Stripmuseum
- Le roman des Goscinny - COVER Catel, Uitgeverij Grasset
Terwijl het Stripcentrum de festiviteiten voor zijn dertigjarige bestaan aftrapt, valt er heel wat te vieren: het Centrum wijdt in zijn Gallery namelijk een bijzondere tentoonstelling aan een symbolisch album. Het gaat om een werk waarin een hedendaagse artieste het leven navertelt van een van de grootste stripauteurs aller tijden, een auteur die met zijn persoonlijkheid en stijl een belangrijke stempel heeft gedrukt op de stripwereld. Vol stellen we u het leven van René Goscinny voor, gezien door de tekst en tekeningen van Catel!
Op basis van een hele reeks gesprekken met Anne Goscinny schetst de artieste het ongelooflijke, maar weinig bekende parcours van een man en een auteur. In de tentoonstelling besteden we met zorgvuldig gekozen platen bijzondere aandacht aan het originele werk van Catel, maar nemen we u met de hulp van het Institut Goscinny ook graag mee terug in de tijd, naar de eerste tekeningen van René Goscinny. We zijn er enorm trots op dat we deze parels met onze bezoekers kunnen delen en het is dan ook met plezier dat we het talent van deze twee bijzondere artiesten in de bloemetjes zetten!
Mélanie Andrieu, Belgisch Stripcentrum
Het leven van René Goscinny in stripvorm weergeven en voor het eerst zijn eigen stem laten spreken op papier: dat is het idee achter dit buitengewone album, dit artistieke evenement, dit boek dat gegroeid is uit vriendschap. Het heeft de beroemde tekenares Catel vier jaar gekost om dit album te tekenen met de steun van haar goede vriendin Anne Goscinny. Het resultaat is een panoramische terugblik op het leven van René Goscinny: zijn geboorte, het Parijs van de jaren '20, zijn jeugd in een joodse familie, zijn vlucht uit Polen en Oekraïne. Op zijn vader, een chemicus en zoon van een rabbijn. Zijn moeder, een Oekraïense die moest vluchten voor de pogroms. Zijn grootvader, de eigenaar van een Jiddische krantendrukkerij. Zijn grote broer Claude, die een echte grappenmaker was. Op zijn jeugd in Argentinië en zijn passies: tekenen, lachen en schrijven.
Catel wisselt krachtige scènes uit het leven van René af met liefdevolle herinneringen van zijn dochter en romanschrijfster Anne en neemt ons zo mee op de reis tussen Amerika en Europa van een familie die getekend was door de gebeurtenissen van hun tijd. Terwijl de jonge René nog volop zijn weg in het leven aan het zoeken is, komt een deel van zijn familie om het leven in de vernietigingskampen. Daarop besluit hij naar New York te trekken, waar hij de hele stad rondtrekt op zoek naar jobs, terwijl hij tekent en met zijn moeder in armoede leeft. Daarna gaat hij naar Brussel en vervolgens naar Parijs, waar hij beetje bij beetje zijn roeping ontdekt: zijn passie voor tekenen maakt plaats voor schrijven, scenario's, sketches en verhalen. Samen met Uderzo bedenkt Goscinny Asterix, die al snel de hele wereld verovert. Maar ook De kleine Nicolaas komt in die periode tot stand, in samenwerking met Sempé. En natuurlijk werkt hij ook als scenarist mee aan Lucky Luke en Iznogoedh.
Catel Muller, die vooral bekend is onder haar artiestennaam Catel, schrijft stripromans. Haar albums kunnen overal ter wereld op heel wat belangstelling rekenen en zijn vertaald in meerdere talen. Veel van haar werken zijn ook bekroond. Haar bekendste werken zijn: Kiki van Montparnasse, Olympe de Gouges, Benoîte Groult, Joséphine Baker.
Uitgeverij Grasset
Met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest