Nieuwsflits

Gallery

23.06.09 > 20.09.09

Brussel in Beeldekes

Manneken Pis en andere sjarels

29 striptekenaars en scenaristen van de Vlaamse Onafhankelijke stripgilde hebben 15 volksverhalen verwerkt in het stripalbum “Brussel in Beeldekes – Manneken Pis en andere sjarels”.

In de dertig jaar van haar bestaan is de Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde uitgegroeid tot een essentiële schakel in het Vlaamse striplandschap. Niet alleen biedt deze vereniging aan jong en oud striptalent een platform voor ongedwongen ontmoetingen, ze leidt vaak ook tot boeiende en verrijkende samenwerkingen. Dat is zeker het geval voor Brussel in Beeldekes, een gemeenschappelijk project van de Stripgilde, Erfgoedcel Brussel en het Belgisch Stripcentrum. Dit succesvolle partnership toont aan dat de Stripgilde een unieke verzameling striptalent in huis heeft, maar bewijst ook dat in Brussel, op alle niveaus van de samenleving, een hart voor de Negende Kunst klopt.

Willem De Graeve, BSC

De Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde bestaat 30 jaar. Een reden om te vieren, een reden om terug te blikken en ook een reden om trots te zijn.

Op 22 november 1978 werd in Leuven besloten om een beroepsvereniging voor striptekenaars op te richten. Hec Leemans zegt  nu over die begindagen: “We waren vol goede moed in die tijd en het belangrijkste dat toen is verwezenlijkt, is dat er een ontmoetingsplaats was gecreëerd waar alle tekenaars en scenaristen elkaar konden leren kennen...”

En dat is wat het Stripgilde vandaag nog steeds wil zijn. Alleen zijn de middelen nu uitgebreider. Dank zij het internet kunnen tekenaars en scenaristen werk uitwisselen, platen op het forum plaatsen en heikele kwesties in verband met contracten met elkaar bespreken. De Stripgilde van vandaag wil ook een brug slaan naar de jongere auteurs die zich openlijk hebben afgezet tegen ‘commercieel’ werk, wat hun goed recht is. Wij zijn blij dat enkelen van hen hun medewerking aan dit album hebben willen geven. Dit album bewijst dat wij als Vlaamse stripauteurs kwaliteiten en talenten hebben, die ook buiten onze grenzen aandacht verdienen.

De oprechte dank van de Stripgilde gaat uit naar het BCB voor het leggen van de contacten en naar de Vlaamse Gemeenschapscommissie, zonder wiens steun dit initiatief nooit mogelijk was geweest.

Marc Verhaegen, Stripgilde

De Erfgoedcel Brussel voert het erfgoedconvenant van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de Vlaamse Gemeenschap uit. Deze overeenkomst geeft de VGC kansen om het erfgoedbeleid verder uit te bouwen op maat van Brussel en om het Brussels cultureel erfgoed (roerend en immaterieel) zichtbaarder te maken. Het stripjaar is voor de erfgoedcel de ideale gelegenheid om Brusselse sagen en legenden in de kijker te zetten en ze zo beter bekend te maken bij het grote publiek. Volksverhalen zijn een onderdeel van ons cultureel erfgoed. Het is van belang dat deze verhalen bewaard blijven en doorgegeven kunnen worden aan de toekomstige generaties. In dit prachtige album maakt u op een bijzondere manier kennis met een bonte verzameling Brusselse volksverhalen. Sommige bevatten een historische kern, andere zijn volledig fictief. Allemaal geven ze ons een uniek beeld over de tijdsgeest waarin ze tot stand kwamen.

Naast het stripalbum is er een educatieve werking met een kamishibai (Japans verteltheater) door Art Basics for Children en een actieve workshop, waar kinderen zelf hun eigen stripverhaal kunnen tekenen. Daarnaast worden er wandelvoordrachten georganiseerd waarbij de volksverhalen in hun maatschappelijke en historische context geplaatst worden.

Mieke Maes, Erfgoedcel Brussel

www.erfgoedbrussel.be

Terug

© 2024 — Stripmuseum - Brussel

Web design & development by Typi