Nieuwsflits

Gallery

04.09.18 > 14.10.18

Alex - Veni, Vidi, Vici

Giorgio Albertini en David B., Uitgeverij Casterman

We hebben twee goede redenen om het 37ste album van Alex tentoon te stellen in de Gallery van het Stripmuseum. Primo: met het album wordt de 70ste verjaardag gevierd van een mythische reeks in de geschiedenis van de Frans-Belgische strip - de maker ervan was Fransman, maar studeerde en leefde in België waar zijn oeuvre meteen na de oorlog en zijn hele leven lang werd uitgegeven. Secundo: de verrassende keuze van de auteurs. Scenarist van dienst is David B., de geniale schepper van introspectieve grafische romans die tegelijk expressionistisch en gestileerd zijn. Het tekenwerk is van Giorgio Albertini, middeleeuws historicus en wetenschappelijk illustrator en trouwens ook scenarist van de reeks “Chronosquad” bij Delcourt.

“Veni, Vidi, Vici” grijpt terug naar de charme van de klare lijn van de beginperiode en ligt ook op verhaalvlak in het verlengstuk van de serie. Alex is en blijft immers de vriend en raadgever van Julius Caesar.

 

Jean-Claude De la Royère, Belgisch Stripcentrum

 

 

Weet u nog in welke context Julius Caesar zijn gevleugelde woorden “Veni, vidi, vici” uitsprak? U verneemt er alles over in het gloednieuwe avontuur van Alex! 

Het verhaal speelt zich af in 46 voor Chr., op een kantelmoment in de Oudheid waar Caesar beslist de Juliaanse kalender aan de wereld op te dringen. Het zogenaamde annus confusionis of schakeljaar telt uitzonderlijk 445 dagen en wakkert de aloude bijgeloven aan. Enige tijd na de moord op Pompeius, loopt Alex in Klein-Azië zijn oude vijand Arbaces tegen het lijf, die een nieuw complot beraamt tegen Caesar. Slaagt Alex erin zijn snode plannen te verijdelen?

David B. is gepassioneerd door geschiedenis (hij is onder meer de auteur van Vallende Ziekte en van Het alfabet der ruïnes). Hij bedacht voor de archeologische illustrator Giorgio Albertini een episch verhaal waarvan de grafische stijl opnieuw aansluit bij de heldere lijnvoering die Jacques Martin hanteerde in Het vervloekte eiland en De Tiara van Oribal, twee mythische albums die hun kindertijd kleur gaven.

“Giorgio Albertini en ik zijn van kind af aan gepassioneerd door geschiedenis en strips. Niet te verwonderen dus dat we in de ban waren van de albums waarin Jacques Martin erin slaagde de accenten van de antieke tragedie te echoën. Het avontuur van Alex dat we hier brengen is geen vervolg van noch een prelude op de verhalen van hun schepper. Zie het als een vergeten verhaal dat we hebben teruggevonden in een oude boekenkast …”, aldus David B.

 

Benoît Mouchart, editoriaal directeur strips bij Uitgeverij Casterman

 

Met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Terug

© 2024 — Stripmuseum - Brussel

Web design & development by Typi