Nieuwsflits

Gallery

21.11.17 > 14.01.18

Familieziek - Peter Van Dongen

naar de roman van Adriaan Van Dis, Uitgeverij Scratch Books

De combinatie van Peter Van Dongens glasheldere stijl en nauwgezet documentatiewerk leent zich perfect voor het terug tot leven roepen van lang vervlogen tijden. Zo evoceerde hij in Rampokan op treffende wijze de woelige laatste jaren van Nederlands Indonesië. Het tweeluik, door het Stripmuseum in 1999 bekroond met de Prijs De Leeuw, kon rekenen op veel internationale bijval. Ook met zijn bewerking van Familieziek, de novelle van de bekende Nederlandse schrijver Adriaan Van Dis, voert hij de lezer probleemloos mee naar het Nederland van de jaren vijftig. Opnieuw een nostalgische stripparel dat het Stripmuseum met veel plezier verwelkomt in zijn Gallery.

Willem De Graeve, Stripmuseum

Voor Familieziek  bewerkte Peter van Dongen de gelijknamige novelle door Adriaan van Dis tot een beeldroman. Een verhaal in taferelen over een Indisch gezin, getekend door de oorlog, dat probeert te aarden in het Holland van de jaren vijftig. De moeder en de zussen fluisteren achter het gordijn over hun geheimen. De vader, gebrand op rechtsherstel, bereidt zijn zoon voor op een nieuw gevaar: de Russen! Temidden van dit alles vindt de jongen troost bij zijn schaduwbroertje, wiens aanwezigheid hij voelt maar over wie nooit gesproken mag worden.

Peter van Dongen (1966) is striptekenaar en illustrator. Hij debuteerde op zestienjarige leeftijd in De Balloen. In 1990 verscheen zijn striproman Muizentheater en in 1998 en 2004 verschenen respectievelijk Rampokan: Java en Rampokan: Celebes; een tweeluik dat zich afspeelt aan de vooravond van de koloniale oorlog die Nederland voerde in Indonesië. In 2008 begon hij aan de stripbewerking van de roman Familieziek van Adriaan van Dis. Momenteel werkt hij samen met Teun Berserik aan deel 26 uit de serie Blake en Mortimer, dat in 2018 zal verschijnen.

Adriaan van Dis (1946) groeide op in Bergen aan Zee in een gezin met een Indische (oorlogs)geschiedenis. Na zijn debuut Nathan Sid (1983) brak hij in 1993 door met de roman Indische duinen (Gouden Uil, Trouw Publieksprijs). In Familieziek portretteert hij zijn vader als een migrant die een plaats in Nederland tracht te verwerven. Van Dis ontving vele prijzen voor zijn werk, waaronder de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre in 2015. Zijn werk is in vele talen vertaald.

Tags : Museum / Strip / Tentoonstelling / Uitgave / Rondleiding / Stripwandeling / Art Nouveau / Studiebibliotheek / Leeszaal / verjaardagsfeestje / Stripatelier / Initiaties striptekenen / Zaalverhuur / Praktische info

Terug

© 2024 — Stripmuseum - Brussel

Web design & development by Typi