Nieuwsflits

Grote tijdelijke tentoonstellingen

11.12.18 > 26.05.19

Urbanus

Underground familiestrip

Hoe wordt een stripreeks met vulgaire onderwerpen en een lelijke tekenstijl, maar wel om je dood te lachen, een cultfenomeen in de noordelijke helft van België? Het is een wonderlijk verschijnsel dat een grondige studie verdient.

In 1982 kreeg de Belgische tekenaar Willy Linthout het idee om een strip te verzinnen rond de in Vlaanderen bekende komiek Urbanus. ‘Het fritkotmysterie’ werd het eerste deel uit een reeks die ondertussen meer dan 170 albums telt. De strip kent meteen een ongezien succes en dat is een bijzondere prestatie voor een wel heel atypische familiestrip.

Het is een strip waarin logica ver te zoeken is, de meest absurde personages rondlopen en de kolder op elke straathoek te vinden is. De familie Urbanus zijn buitenbeentjes, losers, marginalen maar ze hebben een enorm grote aantrekkingskracht op de jeugd in Vlaanderen en Nederland. Ouders zien hun kinderen de Urbanusstrip liever niet lezen want de auteurs slopen alle heilige huisjes en hun humor kent geen enkel taboe. Pedofilie, euthanasie, prostitutie, en zelfs pipi en kaka,… alles komt aan bod.

De hoofdrolspelers zijn absoluut geen rolmodellen. Urbanus zelf is een 12-jarige jongen met een baard die al zes jaar lang moet overzitten op school. Zijn vader Cesar is een werkloze, luie boer die verliefd is op zijn pijp en een enorme dronkenlap is. Urbanus’ moeder heeft dan weer een poetsmanie en een adoratie voor Mariabeeldjes. Verder spelen een pratende vlieg en een wel heel vreemde hond belangrijke rollen in het bizarre universum van Urbanus.

Ontdek in deze tentoonstelling de ingrediënten van het Vlaamse succesrecept en maak kennis met een bonte galerij van personages. Welkom in de surrealistische en ontspoorde wereld van Urbanus!

 

Kurt Morissens, curator

 

Met de steun van het Vlaams Ministerie van Brussel

Tags : Museum / Strip / Tentoonstelling / Uitgave

Terug

© 2024 — Stripmuseum - Brussel

Web design & development by Typi