Gallery

18.06.13 > 08.09.13

DE GLIMLACH VAN MAO

Jean-Luc Cornette en Michel Constant, Uitgeverij Futuropolis

Na jaren van politieke crisis wordt België uiteindelijk opgesplitst in twee staten. De Democratische Republiek Wallonië wordt geleid door president-kapitein Francis Delcominette, die de methodes van Mao Tse Toeng als leidraad neemt om zijn land te besturen. Opdat de ster van de nieuwe Democratische Republiek Wallonië aan het firmament der naties zou schitteren, besluit zijn van de Chinese regering het gebalsemde stoffelijke overschot van de Grote Roerganger te kopen…

Ludmilla is een jonge tiener van 16 jaar. Ze is lid van de ‘Wilde dieren van Hesbaye’, een scoutsvereniging die een beetje de rol van buurtpolitie speelt, en fervent aanhangster van de president. Ze wordt per ongeluk verwond door Antoine, een jongen die zeer kritisch staat tegenover het regime. Tijdens de drie maanden die hij in een centrum voor heropvoeding en oriëntatie door handenarbeid doorbrengt leert Antoine Franck kennen. Franck is 29 jaar en de vermoedelijke moordenaar van een jonge scout. Deze drie personages zijn in feite niet meer dan pionnen die verstrikt zitten in een onontwarbaar complot dat zich om hen heen sluit en hun macht te boven gaat.

Jean-Luc Cornette is 47 jaar. Nadat hij afgestudeerd is aan het Sint-Lucasinstituut in Brussel werkt hij eerst als illustrator van jeugdpublicaties en daarna publiceert hij zijn eerste stripverhalen bij uitgeverij Casterman. Het tekenwerk spreekt hem steeds minder aan en hij legt zich toe op het schrijven van scenario's. Sindsdien heeft hij meer dan veertig albums op zijn naam staan, in samenwerking met Michel Constant, Christian Durieux, Stéphane Oiry en Nicolas Witko… 

Michel Constant is 50 jaar oud. Na zijn studies aan de Sint-Lucasschool in Luik publiceert hij zijn eerste pagina's in het weekblad Kuifje. In 1986 tekent hij de reeks Mauro Caldi, naar een scenario van Denis Lapière. Hij is auteur van een twintigtal boeken, samen met Jean-Luc Cornette of Michel Vandam.

De uitgever.

 

Hoewel de Belgische auteurs in de tweede helft van de voorbije eeuw fors hebben bijgedragen aan het succes van het Europese stripverhaal, moet gezegd dat ze de jongste jaren veel meer op de achtergrond gebleven zijn, vooral op het gebied van het auteursstripverhaal. Het is dan ook logisch dan het Belgisch Stripcentrum bijzonder blij is twee hedendaagse creatieve auteurs die echt van bij ons zijn te gast te hebben. Hun werk wordt gepubliceerd bij een van de meest geïnspireerde Franse uitgevers van dit moment. Opvallend is ook dat Jean-Luc Cornette, de visionaire scenarist van dit politieke vervolgverhaal, het BSC goed kent: hij kreeg er in 1995 de Prijs van de Leeuw voor zijn persoonlijk album Maxime Maximum.

JC De La Royère, Belgisch Stripcentrum.

Terug

© 2024 — Stripmuseum - Brussel

Web design & development by Typi