Nieuwsflits

Gallery

02.05.18 > 24.06.18

Geisha ou le jeu du shamisen

Christian Durieux en Christian Perrissin, Uitgeverij Futuropolis

Japan, het land waar de zon opkomt, heeft een boeiende geschiedenis, een rijke cultuur en een weelde aan tradities. Denken we maar aan de beroemde prenten, de culinaire rijkdom en de gevechtskunsten. Nog een ander symbool van Japan – de geisha – belichaamt de schoonheid, het respect voor de waarden en de ancestrale voorschriften. Het Stripmuseum stelt in zijn Gallery een selectie van platen voor uit Geisha ou le jeu du shamisen en nodigt de bezoekers uit voor een reis in de tijd met een album dat elegantie en verfijning uitstraalt. De sobere en subtiele penvoering van Christian Durieux geeft bijzonder veel diepgang aan het verhaal van Christian Perrissin. De auteurs brengen een tijdperk en een decor tot leven waarin het strenge bestaan van de geisha kadert. Met zin voor gevoeligheid bedenken ze het verhaal van een geisha die zich bekwaamt in het shamisenspel. Via deze tentoonstelling wil het Stripmuseum eer betuigen aan het knappe uitgeverswerk van Futuropolis en de bezoekers kennis laten maken met een sterk verhaal en het portret van een opmerkelijke vrouw en een tijdperk.

Mélanie Andrieu, Stripmuseum

 

Japan. De jaren 1920. Setsuko Tsuda is 18 geworden en haar opleiding als geisha is achter de rug. Ze legt zich toe op het bespelen van de shamisen, de driesnarige gitaar die de zang van de geisha’s begeleidt en bekwaamt zich in de bergen in het gezelschap van Okaa-san, de geisha die haar heeft opgeleid en ernstig ziek is geworden. Setsuko ontmoet een student en geraakt in de ban van zijn fantasie en levensvreugde. Op die manier gaat er voor haar een volkomen onverwachte wereld open. Ver weg van de okiya denkt de jonge vrouw na over haar leven en haar beroep.

De wereld van de geisha’s is sterk beladen met fantasiebeelden, die bijzonder rijk zijn in de Westerse denkwereld. De auteurs hebben de valstrik van de karikatuur echter weten te omzeilen. Het personage van de Moervos – Setsuko kreeg tijdens haar opleiding de naam Kitsumi - is dermate fraai ingevuld dat de strip moeiteloos uit het echte leven zou kunnen gegrepen zijn. De auteurs hebben de verregaande codificering van die samenleving ragfijn weten in te vullen. Dit is de tweede en laatste strip van een tweeluik dat via de blik van een jonge vrouw die zich bevrijdt, vertelt over een land dat zich openstelt voor andere sociale gedragingen.

Christian Durieux is in 1965 in Brussel geboren. Deze Frans-Belgische tekenaar is gekend om zijn vele stijlexperimenten. Hij signeerde ook stripalbums voor de jeugd.

De in 1964 geboren Christian Perrissin is een Franse scenarist en illustrator. Als student aan het stripatelier van de Arts-Appliqués de Paris schrijft hij voor de televisie en publiceert hij zijn eerste strip in 1992. Martha Jane Cannary wordt in 2009 gelauwerd op de stripfestivals van Saint-Malo (F) en Angoulême (F).

Uitgeverij Futuropolis

 

Met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Tags : Tentoonstelling

Terug

© 2024 — Stripmuseum - Brussel

Web design & development by Typi