Gallery

21.06.11 > 11.09.11

Le Dieu du 12

Alex Barbier

Het BSC nodigt u van harte uit om een tentoonstelling te ontdekken die om drie redenen erg bijzonder is: - Alex Barbier is een ongewone, originele en getalenteerde auteur. Zijn oeuvre is iconoclastisch en militant, wat hem niet alleen vrienden oplevert. - FRMK, zijn uitgever, bevindt zich in de voorhoede van de strijd van het avant-gardistisch alternatieve stripverhaal, wat hem niet enkel vrienden oplevert. - Een deel van de platen van het album “Le dieu du 12” (“De god van de 12”) ging verloren tijdens een brand in het atelier van Alex Barbier. Een opzettelijke brand. Dat is wat er gebeurt wanneer men niet alleen maar vrienden heeft. Maar gelukkig hebben Alex Barbier en FRMK ook vrienden, wat hen deze tentoonstelling in het BSC oplevert, en we zijn er maar al te fier op! JC De la Royère, BSC

 

Het FRMK geeft eindelijk het jeugdboek van zijn coryfee weer uit: ‘Le Dieu du 12’ , het meesterwerk dat tot nu toe niet meer te krijgen was. De originelen waren verdwenen, verkoold in de brand die het atelier van de kunstenaar vernielde. Maar met geduld en een volgehouden inspanning op het vlak van onderzoek en restauratie, is er uit de assen een boek verrezen dat totaal anders is geworden dan de auteur het oorspronkelijk had bedacht. Dit boek staat helemaal op zichzelf, het is een gehallucineerd verhaal, een visuele overvloed waarin een sciencefiction-universum wordt geschapen dat overigens van Philip K Dick’s hand zou kunnen zijn. We komen er onder andere een god tegen die evolueert in een wereld die machines hebben herschapen en die zich hiervoor gebaseerd hebben op het boek “The Wild Boys” van William S. Burroughs - waarbij ze wel de vrouwen hebben vergeten. De ontegensprekelijke schoonheid van de platen van Alex Barbier, de gedurfde evocaties en de bittere melancholie van de personages worden er weergegeven als nergens anders.

 

 

Alex Barbier werd geboren in 1950 en is ontslagen uit het nationaal onderwijs als leraar tekenen. Reden: zijn subversieve houding. Van het moment dat hij zijn eerste stappen in het stripverhaal zet, aan het begin van de jaren tachtig, onderscheidt hij zich in het genre met twee boeken: “Lycaons” en “Le Dieu du 12”. Schreeuwerige kleuren en gehallucineerde werelden, gekke jongeren en weerwolven, ordinaire losbandigheid en laagheid. Barbier wordt tegenwoordig door zijn gelijken van F. aanzien als toonaangevende referentie. Uitgeverij FRMK heeft in haar fonds niet alleen zijn trilogie “Lettres au Maire de V.”, maar ook een boek met biografische interviews en “De la chose”, een verzameling erotische, zachte en verfijnde olieverfschilderijtjes.

 

Thierry Van Hasselt, FRMK

Terug

© 2024 — Stripmuseum - Brussel

Web design & development by Typi