Grote tijdelijke tentoonstellingen
02.03.10 > 19.09.10
Moomin
De droomwereld van Tove Jansson
De Moominreeks, die wereldwijd gepopulariseerd werd door middel van strips, bestaat in de eerste plaats uit rijke en gevoelige beeldverhalen, van de hand van Tove Jansson (1914-2001), een Finse illustratrice en schrijfster waar je niet omheen kan.
De verhalen over Moomin, die aanvankelijk als romans werden gepubliceerd, verschenen later ook in stripvorm in “Ny Tid” (1947-48) en in de” London Evening News” (1954-1959). Dankzij de tentoonstelling van het Belgisch Stripcentrum kunt u het universum van een grote schrijfster uit de 20ste eeuw ontdekken, met een rijke en extravagante persoonlijkheid, geholpen door een geraffineerde tekenstijl die lezers in meer dan veertig landen blijft bekoren.
In samenwerking met het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux en de Finse Ambassade in België.
Met steun van de Zweedse Culturele Stichting in Finland, Moominvalley van het Tampere Art Museum, het Fins Literair Uitwisselingsbureau, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Nationale Loterij.
<!--[if !vml]-->
Inleiding
Op deze ontdekkingsreis kunnen bezoekers eerst genieten van de beroemde vormen waarin de Moominverhalen verschenen, namelijk als populaire animatiecartoons, poppenfilms en de originele geïllustreerde romans en prentenboeken, alvorens de minder vertrouwde, verdere stripavonturen te leren kennen. Aanvankelijk verschenen de unieke Moomin-krantenstrips van Tove Jansson (1914-2001) van 1947-48 in de Finse krant Ny Tid, en van 1954 tot 1959 in de London Evening News. Deze latere stripverhalen, toen nog gepubliceerd in tal van bladen, werden pas recent herdrukt en herontdekt als klassiekers op gelijke voet met haar andere Moomin-meesterwerken. De Tove Jansson Archieven uit Moominvalley, in het Finse Tampere, heeft een vijftigtal zeldzame, originele tekeningen uitgeleend die haar hele artistieke loopbaan schetsen, van haar eerste covers en cartoons in de jaren ‘30 voor het satirische tijdschrift Garm, waarin de prototypes van haar Moomintrollen vaak opduiken, tot haar illustraties voor Alice in Wonderland, De Hobbit en andere beroemde boeken. Jammer genoeg vernietigde het Londense syndicaat het artwork van alle stripalbums, behalve één uit de jaren ‘50, maar Jansson hield tal van gedetailleerde potloodschetsen bij die naast proefdrukken van de afgewerkte strips te zien zijn. Aan de hand van foto’s, schilderijen en filmbeelden schetst de tentoonstelling ook een beeld van de familiale achtergrond van deze visionaire auteur en haar persoonlijke leven met haar partner Tuulikki Pietilä.
Paul Gravett
Tove Jansson en Moomin
Dit jaar is het 65 jaar geleden dat de toen 31-jarige Tove Jansson, een gevestigde, Finse cartooniste en artieste, haar eerste geïllustreerde boek publiceerde. In The Little Troll and The Great Flood (de kleine trol en de grote overstroming) stelde ze de vertederende Moomin-wereld voor. Jansson, die aanvankelijk in het Zweeds schreef, was haar verhaal begonnen in 1939. Als hoofdrolspeler koos ze voor het charmante personage Moom, dat leek op een klein, harig nijlpaard dat haar mascotte was geweest in haar cartoons en covers voor het tijdschrift Garm. In 13 boeken die in meer dan 30 talen werden vertaald, werden haar charmante wezens vervoegd door een aantal excentrieke, fascinerende personages zoals het Snorkmeisje, Snif, Snuisterik en Filifjonka . Het talent van Jansson blijkt ook uit haar Moomin-strips uit de jaren ’50 die nog meer lezers bereikten in 40 landen en 60 talen. Met een beeldhouwer als vader en een kunstenares als moeder groeide ze op in een bohémiengezin. Ze bracht haar zomers door op het kleine eiland van de familie in de Golf van Finland, die ze gebruikte als achtergrond voor haar Moominverhalen. Jansson werd een gevierd schilder, illustratrice en romanschrijfster, maar is vooral geliefd om haar vertederende Moominfamilie die wereldwijd populairder dan ooit is.
Paul Gravett